01925 601 670

Home / Projects / Cheshire Houses

Space for all the Family

This period property located in the Grappenhall Conservation Area did not meet the owner’s requirements for an ever-growing family. The individual rooms of the original house were restrictive in size and could not provide the space for everyone to be together in one room at a time.

The solution was to design a lean too extension that could connect to the kitchen and provide a visual link to the feature stonewall to the rear. The space now provides a large open plan family dining space for all to enjoy.
 

Maximising Daylight

When creating an open plan it is important to think about how the space will be used. Each space is defined with the dining area doubling up a circulation space to access the utility and garage. This leaves the soft seating / family area as a large uninterrupted space. In order to maximise daylight apex glazing is located to each end with Velux roof lights flooding in light from above.
 

Family Kitchen

Large open plan spaces for cooking whilst socialising are aspirational for many family’s especially mums who want to keep one eye on the kids while they complete their homework!


By locating the fridge on the edge of the cooking area and the oven within a more constrained area whilst moving the hob onto the island means that the functionality works well.


Creating a breakfast bar seating area means that the kids can be fed informally or parents can prepare their own meal and eat before dashing out.
 

Rear terrace

When the weather does shine making the most of a rear terrace for BBQ's and outdoor dining is a must providing you have a graden big enough.

Marshalls Fairstone sawn paving gives a smooth finish which looks well and prevents the build-up of moss and green slime.

Sliding folding timber doors with a roof that overhangs and creates shadow lines maintains a traditional feel and enhances the conservation of a period property.

Bringing in the Outside

Kitchen Family Dining

ID Systems Grand Sliding Doors

Sunken Spaces